שימוע לפני פיטורין: מהן זכויות העובד וחובות המעסיק בהליך
שימוע לפני פיטורין: מצב לא פשוט שדורש זהירות רבה מצד המעסיק וחוסן נפשי מצד העובד המועמד לפיטורין • כדי לשמוע על הליך שימוע תקין המעסיק חייב להשיג הבנה של חוקי בין הדין הארצי לעבודה • איך הצדדים השונים צריכים להתנהג במהלך השימוע?
הליך השימוע הוא מצב מורכב מאוד הן לעובד שחווה חוויה אישית מטלטלת, והן למעסיק שצריך להתמודד באופן תקני עם סוגיה משפטית לא פשוטה. השימוע הוא למעשה הזדמנות שניתנת לעובד להשמיע את טענותיו טרם קבלת החלטה משמעותית, לרוב פיטורין, לגביו. המטרה היא לתת לעובד את האפשרות לשכנע את המעסיק לשנות את ההחלטה שעומדת להתקבל.
בהתאם לפסיקות בית הדין לעבודה בישראל, על חברות ומעסיקים לערוך שימוע לעובד לפני שמודיעים לו על פיטוריו וזאת בכדי לתת לו הזדמנות להשמיע את טענותיו טרם קבלת ההחלטה הסופית.
חובות המעסיק בהליך השימוע
כאמור, נושא השימוע הינו מאוד רגיש ועל המעסיק להבין את הפסיקות הרלוונטיות של בית הדין לעבודה טרם התחלת תהליך שימוע עם עובד. במקרים מורכבים ניתן ואף רצוי להתייעץ עם עורך דין כדי למנוע חשיפה לתביעה משפטית מצד העובד.
על מנת ששימוע יתבצע על פי דין הדרישות הבאות צריכות להתקיים במלואן
1) על המעסיק לספק הודעה בכתב לעובד בזמן סביר טרם תאריך השימוע. זאת על מנת לתת לעובד זמן להכין את עצמו לתהליך.
2) המעסיק חייב לפרט בפני העובד את הסיבות העיקריות שבעטיין נבחנת האפשות להפסקת הסכם יחסי עובד-מעביד בין הצדדים. בנוסף, על המעסיק לאפשר לעובד לעיין במסמכים רלוונטים שהסתמכו עליהם במסגרת קבלת ההחלטה.
3) אין זה אפשרי לספק לעובד סיבות וטענות כלליות הנוגעות לקבלת ההחלטה. במקום זאת, יש לפרט סיבות ספציפיות וכן להצביע על אירועים נקודתיים שהתרחשו, זאת על מנת שהעובד יוכל להתייחס לכל טענה וטענה בנפרד.
4) אסור לקבל את ההחלטה הסופית לפטר עובד טרם הליך השימוע. על המעסיק לאפשר לעובד הזדמנות הוגנת וכנה להשמיע את טענותיו בנוגע לנקודות הבעייתיות שהמעסיק ציין בפניו במסגרת ההודעה בכתב. יש לשמוע את העובד, לבחון את טענותיו ולהתייחס אליהן ברצינות.
5) על המעסיק לתעד בפרוטוקול את שיחת השימוע ולכלול בו את טענות העובד בהתייחס לנושאים שהועלו בפניו. יש לאפשר לעובד לעיין בפרוטוקול המלא ולאחר שהוא אישר את נכונות הכתוב בפרוטוקול יש להחתים אותו ולמסור לו עותק.
זכויות העובד בעת תהליך השימוע
1) במידה והוזמנתם לשימוע יש לכם את הזכות להיות מיוצגים על ידי עורך דין במהלך התהליך.
2) במידה ואתם עובדים בארגון שבו יש ועד עובדים, יו”ר הועד ראשי להשתתף בשימוע, בהסכמתכם בלבד.
3) פוטרתם ללא שימוע? הליך השימוע לא התקיים לפי כללי בית הדין לעבודה? אתם רשאים לתבוע את המעסיק ולבקש לבטל את גזירת הפיטורין או לחילופין לקבל פיצוי כספי.
4) במידה ובחרתם לא להיות נוכחים בתהליך השימוע ללא סיבה מוצדקת וללא הודעה מראש, ניתן לראות בכך שויתרתם על הזכויות שלכם להשמיע את טענותיכם וההחלטה הסופית תתקבל מבלי שתוכלו להשמיע את קולכם.
5) במקרים שבהם הפיטורין נובעים מאפליה על רקע מגדרי, הורות, גיל, לאום, מין וכדומה, לא מדובר בפיטורין תקינין ואתם רשאים לתבוע את המעסיק בבין הדין הארצי לעבודה.
שימוע לפני פיטורין: מצב לא פשוט
הליך השימוע והפיטורין אינו מצב פשוט משפטית ואישיותית. רצוי שלא לבטל כלל את טענות המעסיק אלא להתייחס אליהן בהיגיון, להציג את הצלחותיכם ולהתמקד בהישגים שהיו לכם במהלך עבודתכם בחברה. גם אם לבסוף התקבלה החלטה קשה של פיטורים, יש לראות זאת כהזדמנות לבחון את הדברים ולהשתפר בתכנון של המשך הקריירה שלכם.