שאלות מראיונות עבודה: 10 שאלות מכשילות שינסו להפיל אתכם
שאלות מראיונות עבודה: מהן השאלות המכשילות ביותר שאתם עלולים להיתקל בהן בדרך לאתגר הבא • מהי הדרך הטובה להתמודד עם כל שאלה ואיך כדאי לכם להתנסח? • אספנו עבורכם 10 שאלות מראיונות עבודה, כאלו שינסו להכשיל אתכם – הכנה מקדימה תסייע לכם לנצח את השאלות הללו
ראיון עבודה, סיטואציה פסיכולוגית מורכבת שלוקחת חלק בחיים של כולנו. המטרה כמובן היא לנצח ולהיות טוב יותר מהמתמודדים האחרים אך הדרך ארוכה ומפותלת ובה תיאלצו להתמודד עם שאלות מורכבות שלא תמיד יש להן תשובה אחת ברורה. שאלות מראיונות עבודה מעמידות אותנו בסיטואציות נעימות כאשר אנחנו מדברים על הצלחות או ציוני דרך שאנחנו גאים בהם אך גם לעיתים בסיטואציות מסובכות ורגישות כאשר מדובר ביחסים שלא התנהלו כמו שצריך או מצב של פיטורים וכדומה.
המטרה בהתמודד בשאלות כאלו היא לא להיבהל, לספק תשובה חכמה ולהפגין ביטחון עצמי אפילו אם מדובר בסיטואציה שאינה נעימה. רצוי להימנע מלהשמיץ עובד מסויים, את האקס מנהל שלכם או את החברה שבה עבדתם בעברכם.
תהליך ההכנה לראיון העבודה אמור לכלול ציפיה למענה על שאלות בסיסיות ששואלים במרבית ראיונות העבודה, אך גם להיות מוכנים ולצפות לשאלות מאתגרות ומכשילות. ברוב ראיונות העבודה המגייסים כוללים שאלות מכשילות כחלק מהראיון.
חלק מהשאלות יהיו טריקיות ואחרות נועדו לראות כיצד אתם מגיבים באותו הרגע בתגובה לשאלה. לאחר מכן, עשויות להגיע שאלות שאין להן תשובה ברורה והמטרה בשאלות מראיונות עבודה היא לראות כיצד מהי צורת המחשבה שלכם ובאיזה אופן אתם מגיבים לשאלה.
להלן 10 שאלות מראיונות עבודה שינסו להכשיל אתכם כולל תשובות אפשריות לשאלות הללו
1. מה פחות אהבתם בתפקיד הקודם שלכם?
טון הדיבור שתשתמשו בו בכדי לענות על שאלה זו יותר משמעותי מהתשובה שתספקו. המראיין מנסה לבדוק האם אתם נוטים להתלונן ובוחן כיצד אתם מתייחסים לאירועים פחות נעימים שחוויתם. התמקדו בחצי הכוס המלאה, ודאו שאתם לא מתלוננים על משימות שנתנו לכם ועשויות להיות חלק משמעותי מהתפקיד הבא שלכם.
2. האם אתם מוכנים להיכשל?
במקרה זה המעסיקים הפוטנציאלים שלכם מעוניינים לדעת כיצד אתם מגיבים לכשלונות. האם אתם לומדים מהכשלונות ומפיקים לקחים לפעמים הבאות או האם אתם נותנים לכשלונות להוריד אתכם ולא לומדים כיצד להשתפר מהם בעתיד.
תשובה אופציונלית לשאלה זו עשויה להיות: בעוד שאני לא נהנית מכשלונות, הם לעיתים קורים – בעיקר כאשר אתם לא בטוחים באיזו גישה לנקוט בפרוייקט מסויים ובחרתם בגישה הלא נכונה שהובילה לכשלון. לא כל מה שניסית ואנסה יעבוד ב-100%, צריך פשוט להפנים את זה ולדעת מתי לשנות כיוון בעת ובשעה הנכונה.
מומלץ גם לתת דוגמא ספציפית ממקרה שאירע.
כמובן שתשובה כדוגמת “מעולם לא נכשלתי בעבר” לעולם לא תתקבל בראיון והיא ככל הנראה גם לא אמיתית. לא צריך להיבהל אם שואלים שאלה כזאת, פשוט לתת תשובה כנה ולהפגין ביטחון עצמי.
3. מהי החולשה שלכם?
שאלת השאלות בראיונות עבודה בוחנת את החולשות שלכם.
דבר הכי טוב שאפשר לעשות ששואלים אתכם את השאלה הזאת הוא פשוט לא להילחץ. אל תעמידו פנים שאין לכם חולשה כי המעסיק ככל הנראה יודע שאין חיה כזאת.
במקום, רצוי ללכת במסלול הבא ולתת למראיין חולשה שהיא בעצם חוזקה מוסווית כגון – “יש לי ביקורת עצמית נוקשית מדי” או, “אני לוקח ללב יותר מדי לעיתים”. נסו לנסח את החולשה שלכם בכנות מוחלטת וכדי להשלים את התמונה הזכירו את דרכי ההתמודדות שלכם עם החולשה ובמידת הצורך ספרו כיצד התעלתם עליה.
4. מה למדתם מהטעויות שלכם?
אין עובד בפועל באופן מושלם 100% מהזמן וכולנו עושים טעויות לעיתים. המעסיקים ישאלו אתכם שאלה זו כדי לבחון את הגמישות שלכם ואת הנכונות שלהם להכיר בטעויות שלכם וללמוד מהן.
תשובה אופציונלית לשאלה זו יכולה להיות: טעויות הן ניסיון לימודי נהדר. בעוד אני מנסה להימנע מהן כמה שאפשר, אני מבין שלעיתים אני עשוי לבחור בפעולה שגויה.
לאחר התשובה שעניתם, חשוב מאוד לתת דוגמא אמיתית מן העבר על מנת להמשיח למראיין כיצד הכרתם בטעות שעשיתם וכיצד הפקתם ממנה לקחים לעתיד.
5. באילו נושאים אנשים מעבירים עליכם ביקורת?
כחלק משאלות מראיונות עבודה תוכלו להיתקל בשאלה זו שהיא כלל לא קלה למענה. מטרת השאלה היא להעריך את המודעות העצמית שלכם ואת היכולת שלכם לקבל ביקורת. אסטרטגיה טובה לנקוט בה היא לדבר על “חולשה” שלכם שלמעשה מהווה כנקודת חוזקה.
מענה אופציונלי לשאלה זו יכול להיות: אנשים אומרים לי לעיתים שאני קשה מדי עם עצמי. אני משקיע את כל-כולי על מנת שתוצר העבודה שלי יהיה מצוין ותמיד מרגיש שיכולתי לעשות עוד ושזה לא מספיק. אני חושב שלפעמים עדיף לי “לשחרר” ולהיות בטוח במה שאני מגיש ולדעת להמשיך הלאה בביטחון מלא שמה שעשיתי היה טוב.
6. למה אתם לא עובדים בתקופה האחרונה?
כאשר המראיינים יבחנו את קורות החיים שלהם, דגל אדום בוהק יעלה כאשר הם ישימו לב שלא עבדתם מספר חודשים לפני זמן הראיון. המעסיקים ינסו לבחון האם יש סיבה מוצדקת לכך שהייתם חסרי עבודה והאם זה נובע מחולשות שלכם או לא. שאלה זו תהיה ככל הנראה חלק משאלות מראיונות עבודה אם יהיה לכם “מרווח” בקורות החיים.
תשובה אופציונלית לשאלה זו תהיה: לאחר שהחברה בה עבדתי נמכרה ולאחר שתרמתי חלק נכבד להצלחת החברה, החלטתי לקחת קצת זמן לעצמי כדי לחשב את הכיוונים השונים שאני רוצה ללכת אליהם בתפקיד הבא שלי. לאחר שחשבתי על זה בתקופה האחרונה החלטתי ללכת לכיוון שאני רוצה לעסוק בו היום.
7. מה לא אהבתם בעבודה הקודמת שלכם?
גם כאן בדומה לשאלה מספר 1, טון הדיבור שלכם הינו קריטי תשובה מוצלחת לשאלה זו והוא יותר חשוב מהתשובה עצמה. המראיין מנסה להבין האם אתם נוטים להתלונן ולכן עדיף לכם להתמקד בצדדים החיוביים שהיו בתפקיד הקודם בעוד אתם מזכירים מספר דברים (רצוי חיצוניים) שהפריעו לכם.
כך למשל, אתם יכולים לספר שאהבתם את רוב הדברים בעבודה מסויימת בסטארטאפ, אבל פחות אהבתם שתמיד ריחפה סכנה של סגירת החברה בגלל מצב פיננסי לא ברור. על ידי כך, יצרתם מצב שאתם לא מתלוננים על אופי העבודה או על אחד המנהלים וחברי הצוות, אלא גורם חיצוני שפחות היה בשליטתכם.
8. מה אתם מצפים מהמנהל/ת שלכם?
המראיין שלכם מנסה לדעת האם אתם מסוגלים לקבל ביקורת באופן חיובי והאם יש לכם ציפיות סבירות מהמנהלים שלכם. תשובה בעלת טון שלילי במקרה זה (כמו לדוגמא להגיד מה לא אהבתם במנהל הקודם שלכם) לא תיתן לכם יותר מידי קרדיט.
איך תוכלו לכתוב את קורות החיים המושלמים בזמן קצר
במקום, ספקו תשובה כנה על סגנון הניהול המועדף עליכם והסבירו כיצד זה נותן לכם מוטיבציה לספק תוצאות נאות ולהמשיך להשתפר.
כך לדוגמא, תוכלו לענות שאתם משגשגים בתפקיד כאשר אתם מקבלים ביקורת בונה מהמנהל שלכם מידי תקופה בנוגע לביצועים שלכם. דבר זה מאפשר לכם לדעת שאתם במסלול הנכון וגם מעורר מדיניות של “דלת פתוחה” במסגרתה אני מרגיש נוח לשאול את המנהלים שאלות בנושאים שונים.
9. למה אתם רוצים לעבוד כאן?
בשאלה זו המראיין מנסה בדרך מתוחכמת לבדוק האם התכוננתם לראיון העבודה או לא. רצוי מאוד ללמוד את החברה לפני, לבדוק מהן נקודות הציון השונות שהיו לחברה מבחינת הצלחות וכשלונות ולבטא על ידי כך את הרצונות שלכם.
כך לדוגמא, אם החברה עברה הנפקה לצורך התרחבות בחו”ל או התחילה לפתח מוצר חדש תוכלו לציין זאת כחלק מהרצון שלכם לעבוד בחברה.
10. מה אתם יכולים להציע לנו שאחרים לא יכולים?
השאלה האחרונה הינה קשוחה ביותר ובמסגרתה המראיין שם אותכם באור הזרקורים ומבקש מכם לסנגר על עצמכם.
בעוד זו שאלה טריקית ביותר, טמונה בה גם הזדמנות עצומה.
זו ההזדמנות שלכם להמחיש למעסיקים הפוטנציאלים שלכם למה אתם יכולים להיות נכס עבורם. במילים אחרות, שואלים מה אתם יכולים לעשות עבורנו.
במקרה זה, הכנה מראש עשויה לעזור לכם לצלוח את שאלה זו. רצוי ללמוד היטב את תיאור המשרה, לקשר את הכתוב ברזומה שלכם לדרישות המשרה ולהדגיש מה עשיתם וכיצד זה יכול להועיל בתפקיד החדש. הכירו את הבאזוורדס הכתובות בתיאור המשרה וציינו אותם בהקשר להצלחות העבר שלכם.
ולסיום, אם אתם מגיעים לראיונות עבודה גוגל, אפל או פייסבוק כדאי שתקראו את הכתבות הבאות: