חופש הביטוי במקום העבודה: מה ניתן ללמוד מהמקרה של גוגל
ג’יימס דאמורה, מהנדס בגוגל, פוטר לאחרונה בגלל אמרות בעייתיות כלפי נשים • במזכר שפורסם, דאמורה טען כי הבדלים ביולוגיים ממלאים תפקיד בהיעדר נשים בחברות היי-טק וכן בדרגים ניהוליים • היכן עובר הגבול בין חופש הביטוי בארגון לבין פיטורי עובדים על רקע סטריאוטיפי או גזעני?
נכתב על ידי שני זיו, מומחית השמה בסטאר האנטר
פוסט של 3,000 מילים, זה מה שגרם להמולה הגדולה בעמק הסיליקון שקשורה בחברה שהרבה מאיתנו חולמים לעבוד בה, Google. הפוסט פורסם על ידי מהנדס בכיר בגוגל וגרם לא רק לפיטוריו של המהנדס, אלא גם להגשת תלונה נגד גוגל במועצה הלאומית ליחסי עבודה. כנראה שהעניינים בין גוגל לעובד רחוקים מלהיפתר, אך בינתיים אנחנו יכולים לקבל תזכורת על מה מותר ומה רצוי שלא להגיד במקום העבודה שלנו.
במסמך, טען המהנדס כי יש הבדלים ביולוגיים בין נשים לגברים שמונעים מנשים להצליח כמו גברים בתעשיית ההיי-טק. בתגובה לכך, טען מנכ”ל גוגל, סונדאר פיצ’אי, במכתב לעובדיו כי דאמורה הפר את הקוד האתי של החברה שכתב כי “לקבוצת קולגות שלנו יש תכונות ביולוגיות שהופכות אותה לפחות איכותית”.
חופש הביטוי בארצות הברית מעוגן בתיקון הראשון לחוקה האמריקאית והשאלה המתבקשת שעולה היא האם הקוד האתי של החברה גובר על חופש הביטוי שכל כך חשוב לעם האמריקאי? התשובה לכך היא ככל הנראה מסובכת ודורשת בדיקה משפטית מעמיקה, ובכל זאת אנחנו יכולים ללמוד מהמקרה מספר לקחים על התנהגות הולמת במקום העבודה.
דעו את הקוד האתי של החברה בה אתה עובדים
זה לא מספיק להיתקל בתקנון החברה או בקוד האתי שלה במהלך הפסקת הצהריים. היו אקטיביים וקראו את קוד החברה שבה אתם עובדים לעומק. מנכ”ל גוגל ציין במכתבו לעובדים קטע מהקוד האתי של החברה ובו נכתב “אנחנו מחוייבים לסביבת עבודה תומכת בה לעובדים יש את האפשרות לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, מעובדים בגוגל מצופה לעשות את המיטב בכדי ליצור תרבות עבודה נטולת אפליה, הטרדות והפחדה”. ידיעת הקוד האתי של החברה יכולה למנוע מצבים לא נעימים רבים. בעוד חשוב להשמיע דעות מגוונות בעבודה, חשוב עוד יותר לשמור על התנהגות נאותה ולא לגרום לאי-נעימות לעובד/ת או קבוצת עובדים.
כוונו את אפיקי התקשורת שלכם למקומות המתאימים
במידה ונתקלתם בבעיה כלשהי במקום העבודה, נסו לפתור אותה בדרכים חכמות מאשר להשמיע את דעתכם בקולי קולות. נסו לדבר עם ההנהלה בנושא ולמצוא פתרון. אם יש לכם תלונה כלשהי במיוחד שקשורה לעובדים, עדיף שתגידו את זה למנהלים שלכם ולא תשלחו את זה לכל החברה. ברור לכולם שהמעשה המדובר של המהנדס הוא פסול וחמור, אולם שיחות עם ההנהלה בנושא יכלו למנוע העלבה טורדנית של אוכלוסייה גדולה שעובדת בחברה.
ישנן דרכים נוספות רבות שבעזרתן ניתן להימנע ממצבים לא נעימים בעבודה וסיטואציות שעשויות להעליב את הקולגות שלכם. נראה שהדרך הכי טובה להימנע ממצבים כאלו היא פשוט לגלות חיבה ופרגון לקולגות שלנו ולא להתעסק בספקולציות חסרות שחר.